Videókat készíttetnél a diákjaiddal? Itt van néhány megoldás!

Digitális kompetenciákat nem feltétlenül informatika órán sajátítanak el a gyerekek. Erre egyrészt elegendő órakeret sem állhat rendelkezésre, másrészt hogyan is várhatnánk el egyetlen tantárgytól egy ennyire komplex, az élet minden területét átszövő ismerethalmaz átadását? Meg kell tehát találni azokat a digitális lehetőségeket, amelyek szerény eszközigényük és könnyű használhatóságuk miatt a mindennapi tanulási rutin részévé válhatnak.

A készségszintű eszközhasználat megalapozása mellett más haszna is van napi szintű digitális pedagógiának: informatikai megoldások alkalmazásával könnyebben leköthető a diákok figyelme az osztályteremben. Emellett saját, kreatív tartalmak létrehozásával nem csak a házi feladathoz van több kedvük a diákoknak, de az így átismételt tananyag is jobban megmarad a fejekben. Alkotóvá válva ráadásul a gyerekek saját tapasztalataikon keresztül érthetik meg, milyen könnyű is digitális tartalmakon keresztül témákat egyoldalúan feldolgozni, csúsztatni. Ezáltal pedig észrevétlenül kialakul az online térben (is) szükséges kritikai gondolkodás.

Az alábbiakban néhány, ingyenesen elérhető videószerkesztő programot mutatunk be, amelyek feldobhatják a tantermi munkát és házi dolgozatokhoz is használhatók.

Powtoon
Powtoon videószerkesztő

A Powtoon látványos animációs videóival dinamikusan és emlékezetesen szemléltethető egy-egy tananyag, de akár prezentációk készítéséhez is jól használható. A témának és a célcsoportnak megfelelően számos sablon közül választhatunk. Tulajdonképpen egy animált, tehát mozgó elemeket is tartalmazó PowerPoint prezentációként gondolhatunk a Powtoonra, és a munkaanyag összeállítása is az ismert programéhoz hasonló.
A videókészítés menetén lépésről lépésre vezetnek végig az oldalon található segédvideók, az alkalmazás használatához mégis jól jön az angol nyelvtudás.

WeVideo

A WeVideo kimondottan a gyerekeket célozza meg, hogy saját tartalmakat alkothassanak viszonylag egyszerűen. A videók könnyen vághatók és feliratozhatók, de emellett egészen összetett trükkök is megvalósíthatók: az alakokat kivágva nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük őket, így például akár egy osztálytársat, vagy épp a tanárt egy könyv lapjaira helyezhetjük, hogy ott folytassa tovább az órát.
Az oldal számos lehetőségének kiaknázásához mindenképpen jól jön az angol nyelvtudás.

Kizoa

Kizoa videószerkesztőA Kizoa oldalán kattintgatva is könnyű megélni a kreativitást. Videókészítő funkciójában saját fotóinkból és mozgóképeinkből készíthetünk kisfilmeket, amelyek alá hang is keverhető. Az intro és outro sablonok használatával pedig a videók eleje és vége néhány kattintással varázsolható profi hatásúvá. Emellett látványos prezentációk is gyorsan készíthetők a programmal. Az animálható diák összeállítását szintén számos sablon segíti.

Online video cutter 

Az angol nyelven elérhető Online video cutter rövid videók megvágására alkalmas. Használata végtelenül egyszerű: telepíteni sem kell, közvetlenül a böngészőben megnyitva vághatjuk is a videót. A képszerkesztőkből ismerős műveletek is alkalmazhatók, mint például a képkivágás módosítása, vagy a videó elforgatása.
Az alkalmazás egyelőre 500Mb alatti fájlokat tud kezelni, de a tervek szerint hamarosan magasabb lesz a limit.

YouTube videószerkesztő

Nem véletlenül rendelkezik a YouTube a leggazdagabb videótárral: az oldalra videót feltölteni és azt szerkeszteni is nagyon egyszerű. Egy saját csatornát létrehozva a feltöltött filmek megvághatók és zene is keverhető alájuk.

Online video converter

Az Online video converter amellett, hogy különböző médiafájlokat tud átalakítani más-más formátummá (például MP4-ből AVI készíthető), további hasznos lehetőségeket is rejt. A Screen recorder funkcióval rögzíthetjük a képernyőn történteket, tehát például különböző digitális magyarázóvideókat készíthetünk. Emellett az oldal YouTube-videók letöltésére és átalakítására is alkalmas, így azok a számítógépen, online hozzáférés nélkül is elérhetők, valamint tovább alakíthatók lesznek.

Thinqi