A kompetenciák dzsungelében is segít eligazodni az Oktatás 2030

A kiemelt kompetenciaterületek közötti eligazodást segíti az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport szakértőinek tanulmánya. 

Mindannyian a kompetenciáink használatára támaszkodva éljük mindennapjainkat, ezek fejlesztése és mozgósítása által tanulunk, dolgozunk, válunk a társadalom aktív tagjaivá. A kompetencia olyan ismereteket és tudást, képességeket és készségeket, attitűdöket és értékeket foglal magában, amelyek a személyt képessé teszik egy adott feladat eredményes elvégzésére.

A tanuló szemszögéből vizsgálva a kompetenciák elemei együttesen, egymással kölcsönhatásban érvényesülnek, és kulcsszerepet töltenek be bármely tudományterület vagy tevékenységforma tanulásában.

Az Oktatás 2030 kiadványa nem csak az alapkompetenciákkal, a tanulási és kommunikációs kompetenciákkal ismertetik meg az érdeklődőt, hanem a gondolkodáséval, valamint a digitális, személyes és társas, a kreatív alkotáshoz, az önkifejezéshez és a kulturális tudatossághoz szükséges kompetenciákkal is. A tanulók későbbi sikeressége szempontjából kulcsfontosságú munkavállalói, innovációs és vállalkozói kompetenciák körére is kitér a kötet.

A Kiemelt kompetenciaterületek című kiadvány teljes terjedelmében az alábbi linken érhető el:

https://www.oktatas2030.hu/wp-content/uploads/2020/05/kiemelt-kompetenciateruletek.pdf