E-tankönyvek az észt iskolatáskában

Észtország összes általános iskolás diákja hamarosan ingyen digitális tankönyvekből tanulhat.

Mi is többször foglalkoztunk már Észtország iskolarendszerével, amely lassan a finneket „kiszorítva” válik oktatási etalonná, a kis balti ország pedig ismét egy példaértékű fejlesztéssel vonja magára a nemzetközi szakmai figyelmet: az észt általános iskolások hamarosan digitális tankönyvekből tanulhatnak.

Mivel Észtországban jelentős oroszajkú kisebbség él, az e-tankönyvek észt és orosz nyelven is elérhetők lesznek. Az okostankönyvek használatához szükséges eszközöket az állam szolgáltatja, így azok beszerzése nem terheli a családi kasszát. Mindez tovább szolgálja az észt iskolarendszer egyébként is erős felzárkóztató jellegét.

Ugyan a digitális könyvek egyelőre még nem váltják ki az összes papíralapút, az észt gyerekek iskolatáskája így is sokkal könnyebb lesz. Az e-eszközök a tankönyveket, a munkafüzeteket és a füzeteket is helyettesítik majd: a diákok a hagyományos könyvekhez hasonlóan itt is aláhúzhatják, kijelölhetik a fontosabb részeket, feladatokat oldhatnak meg és jegyzeteket készíthetnek a könnyebb tanulás érdekében, újdonságként pedig belenézhetnek az alsóbb és felsőbb osztályok tananyagaiba is.

Az észt Oktatási és Kutatási Minisztérium reményei szerint az e-tankönyvek segítenek fejleszteni a diákok digitális kompetenciáit, amelyek „elengedhetetlenek a modern társadalomban való boldoguláshoz”. Minderre a forrásokat sem sajnálják: az észt kormány mintegy 1,4 millió eurót fordít a digitális tankönyvek fejlesztésére. Az iskolák számítógép- és okoseszköz-parkját további 12 millió euró értékben bővítik, így segítve elő, hogy a diákok a számítógépes tervezés, a robottechnika és a programozás világában is előrébb léphessenek. Az intézmények emellett oktatólaborokat is kialakítanak, ezekre 5,5 millió eurót szán az észt kormány.

 

mainSlide